woensdag 10 juni 2009

Chinees eten? Verwen je milt!

Over hoe voeding volgens de regels van de Chinese geneeskunde kan helpen met een betere gezondheid

Chinese geneeskunde

Chinese geneeskunde is vooral bekend door acupunctuur. Wat weinig mensen weten is dat Chinese geneeskunde (CG) een volwaardig geneeskundig systeem is waarbij dieetadvies een belangrijke rol speelt. Chinese geneeskunde is een medische systeem dat volledig afwijkt van het ons meer bekende systeem van de Westerse geneeskunde. Het heeft meer dan 2500 jaar geduurd om dit analytische systeem te ontwikkelen. Ondanks dat er tegenwoordig veel wetenschappelijk bewijs is over de waarde en effectiviteit van CG is het systeem niet te begrijpen of uit te leggen in Westerse medische terminologie.

Goede voeding voor een betere gezondheid
Iedereen weet dat goede voeding je gezondheid kan helpen. Dit geldt ook voor de Chinese geneeskunde. Binnen de CG wordt de milt als een van de twee belangrijkste organen gezien voor het menselijke lichaam (de nieren zijn het andere belangrijke orgaan). De milt speelt een doorslaggevende rol in de spijsvertering en daarmee in het creëren van energie (door CG omschreven als Qi en bloed) en het op pijl houden van de lichaamsvloeistoffen. Deze energie wordt vervolgens gebruikt voor alle lichaamsprocessen zoals het op pijl houden van de afweerenergie (om minder vatbaar te zijn voor ziekten). Je zou kunnen zeggen dat een sterke miltfunctie ervoor zorgt dat mensen genoeg energie kunnen halen uit hun voeding om optimaal gezond te zijn. Vandaar dat in de CG veel waarde wordt gehecht aan het goed ondersteunen van de miltfunctie. Naast gebruikmaking van acupunctuur en Chinese kruidenformules kan dit ook door het verbeteren van het dieet. Iets dat mensen gewoon zelf kunnen doen.

Met welke voeding verwen ik mijn milt?
Volgens de CG is een eenvoudig eten met niet al te veel uitgesproken smaken het allerbest voor de milt. De meeste lezers zullen nu denken, ja en ook erg saai en niet erg smakelijk. Gelukkig geldt voor alles, dus ook hier, dat het gaat om de balans. Het onderstaande dieetadvies mag dan ook worden gezien als een aanbeveling. Als de balans tussen eten dat goed is voor de milt en eten dat schadelijk is voor de milt iets kan worden verbeterd dan kan dat vaak al duidelijke verbetering geven. Het is ook mijn hoop dat, door het herkennen van “betere” en “minder goede” voedingsstoffen een je persoonlijk een beter beeld krijgt van de voeding die het best is voor jou.

Goed voor de milt
- Eenvoudig en niet te uitgesproken eten
- Sporten (matig sporten is het best, niet te intensief/uitputtend)
- Veel complexe koolhydraten en niet geraffineerde granen (zoals zilvervliesrijst en bonen). Rijst is erg goed voor de milt en wordt aangeraden als belangrijkste bron van koolhydraten.
- Veel licht gekookte, gestoomde of geroerbakte groenten (rauwe groenten beschadigen de milt, zeker in de wintertijd)
- Eet matig vlees (2 à 4 keer per week, een compleet vegetarisch dieet is volgens CG niet optimaal)
- Fruit (liefst niet teveel en waar mogelijk gekookt of gestoomd)
- Soya producten (vooral goed voor vrouwen)
- Bij een zwakkere milt is het aan te raden meerdere malen per dag een kleine portie te eten.

Niet goed voor de milt
- Rauwe voeding (In de Chinese geneeskunde zou je koken kunnen beschouwen als het eerste stadium van de vertering van voedsel. Aangezien dat door koken buiten het lichaam gebeurt kost het ons minder energie om het eten te verwerken. Terwijl koken een deel van de vitale voedingsstoffen kan verminderen , worden de overgebleven voedingsstoffen door het lichaam juist veel beter opgenomen. Het is duidelijk dat de visie hier afwijkt van de gangbare ideeën over goede voeding, waar een salade als iets erg goeds en gezonds wordt gezien).
- Koude (gekoelde/bevroren) voeding
- Koffie (en in mindere mate zwarte thee)
- Chocola
- Alcohol
- Frisdranken (allemaal maar vooral degenen met veel suiker en cafeïne)
- Heet en pittig eten (te warm in temperatuur valt ook onder te heet)
- Suiker en zoetigheid
- Zuivelproducten
- Fruitsappen (van zoete vruchten)
- Vet eten
- Gefrituurd eten

Wat is goed voor mij?
De visie van de Chinese geneeskunde is, zoals elke medische theorie, een zo goed mogelijke benadering van de werkelijkheid. In dit geval de benadering van hoe het lichaam en de geest functioneren. Een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek en meer dan 2500 jaar klinische ervaring wijzen erop dat de Chinese geneeskunde een goede en bruikbare visie heeft ontwikkeld op lichaam, geest en gezondheid. Maar zoals altijd is er maar één manier om uit te vinden of de aanpak jouw gezondheid en vitaliteit verbeterd. Gewoon door het te proberen, en door te kijken of het ook voor jou werkt zoals het al voor duizenden anderen heeft gewerkt.

Afvallen
Gezonde voeding is veel meer dan alleen maar afvallen. Acupunctuur is vooral in de Westerse landen vrij bekend omdat het kan helpen om af te vallen. Mijn ervaring is dat acuounctuur ook inderdaad een goede aanvulling kan zijn op een compleet programma om gewicht te verliezen. Uiteindelijk zijn echter wel de discipline en vastberadenheid van een persoon allesbepalend voor het eindresultaat. Acupunctuur is zeker geen tovermiddel waarmee je "als vanzelf" gewicht verliest. Wel helpt het met het verminderen van de eetlust. Verder blijkt dat acupunctuur invloed heeft op diverse hormonen die de eetlust reguleren en tevens kan acupunctuur (vaak in combinatie met Chinese kruiden/thee) zorgen voor een verbetering van zowel het bloedsuiker als bloedvet gehalte. Onderzoek over acupunctuur en afvallen is te vinden op de volgende link: Journal of Chinese Medicine - Obesity research

Noot: Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat door stomen of roerbakken weinig essentiële voedingsstoffen (zoals vitaminen,mineralen en bioflavonoïden) verdwijnen uit eten. Door koken in water verdwijnt gemiddeld tussen de 10 en 30%) van deze stoffen (voornamelijk omdat ze oplossen in het kookvocht). Koken met de magnetron lijkt, zo tonen verschillende studies, een sterkere reductie van de essentiële voedingsstoffen te veroorzaken, zoals ook voeding die eerst is ingevroren en daarna gekookt wordt.


Tot zover over gezonde voeding en afvallen.

Hartelijke groet,
drs. ing. Jorg Nienhaus
(acupuncturist)

Praktijk aan het IJ | Acupunctuur & Shiatsu Amsterdam
Saskia ten Brinke - Shiatsu
Jorg Nienhaus - Acupunctuur
Stuurmankade 350 Borneo-eiland Zeeburg
1019 WE Amsterdam
www.praktijkaanhetij.nl
info@praktijkaanhetij.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten